Yerli Malı Belgesi
ÖNEMLİ DUYURU
SANAYİ BİLGİ SİSTEMİ (SBS)
Sanayi Kapasite Raporları ve Yerli Malı Belgesi başvurularının üyelerimiz tarafından başlatılarak tarafımıza iletilmesini sağlayacak olan Sanayi Bilgi Sistemi (SBS) hizmete giriyor.
TOBB tarafından, 24 Ekim Perşembe günü (dahil) – 29 Ekim Salı günü (dahil) tarihleri arasında Sanayi Kapasite Raporu ve Yerli Malı Belgesi başvurusu alınmayacaktır. 30 Ekim itibarıyla, tüm başvurular üyelerimiz tarafından SBS (sanayi.org.tr) üzerinden gerçekleştirilecektir.
Geçiş sürecinde meydana gelen sorunların hızlı bir şekilde çözümlenebilmesi için TOBB bünyesinde bir çağrı merkezi kurulacak olup 30.Ekim.2024 Çarşamba tarihi itibariyle 0 312 218 29 80 numarası üzerinden hizmet verecektir.
Yerli Malı Belgesi Tanziminde Amaç Nedir?
4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 63. maddesinde; "Yaklaşık maliyeti eşik değerlerin altında kalan ihalelere sadece yerli isteklilerin katılması, yaklaşık maliyeti eşik değerlerin üzerindeki ihalelerden; mal alımlarında Sanayi ve Ticaret bakanlığı ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak, Kurum tarafından yerli malı olarak belirlenen malları teklif eden yerli istekliler lehine, %15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması hususlarında idarelerce ihale dokümanına hükümler konulabileceğinden yerli istekliler lehine avantajı uygulanacak mal alım ihalelerinde ihale konusu mal yerli malı olarak değerlendirilecektir.” denilmektedir.
YERLİ KATKI ORANI HESAP CETVELİ (YKOHC) İÇİN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Sanayi Kapasite Raporu (SKR) Tablo II'deki her ürün için ayrı YMB hazırlanmalıdır. Dilekçe, Yerli Katkı Oranı Hesap Cetveli ve Taahhütnamede geçen ürün isimlerinin; Kapasite Raporu TABLO : II YILLIK ÜRETİM KAPASİTESİ kısmında geçen ürün adı ile aynı olmalıdır.
Yerli Katkı Oranı Hesap Cetveli (YKOHC), YMB’ye esas teşkil ana dokümandır. TOBB tarafından hazırlanan yeni yazılım sisteminde tüm belgeler üretici tarafından Odaya, Oda tarafından da TOBB’a gönderilecektir.
YKOHC düzenlenirken esas olarak son üç aylık geçici vergi dönemi verilerinin kullanılması gerekir. Ancak, son üç aylık geçici vergi dönemi beyannamesi henüz verilmemişse bir önceki geçici vergi dönemi veriler de kullanılabilir. Bu hesaplamanın yapılabilmesi için 3A, 3B, 3C ve 3D Yerli Katkı Oranı hesap Cetvellerinin doldurulması gerekir. Ayrıca başvuru esnasında Odalar tarafından işletmenin bir önceki yıla ait “işletme cetveli” de talep edilmesi gerekir.
1) EK.3-A formunda;
a) Direkt ve Dolaylı yerli ve ithal gider malzemeleri tek tek forma yazılmalıdır.
b) Her bir giderin faturası ve yerli olanların Sanayi Sicil Belgesi olmalıdır. (*Önemli: Faturayı ve Sanayi Sicil Belgesini (SSB’yi) ayırt edebilmek için her fatura ve ilgili SSB’nin üzerine Ek.3-A listesindeki numara yazılmalıdır) (İşletmenin dışarıdan aldığı hammaddelere/ara mamullere ilişkin SSB’si varsa “yerli” yoksa “ithal” kategoride değerlendirilmesi gerekir.)
-Yerli girdi doğrudan üreticiden satın alınmıyorsa (aracı/toptancıdan satın alınıyorsa) aracı/toptancının satış faturası, üreticinin aracı/toptancıya kestiği satış faturası ve üreticinin SSB’si veya aracı/toptancı o malzemeyi aldığı üretici bilgilerini içeren bir yazıyı işletmeye vermelidir. İşletme aracı/toptancının aldım dediği üreticinin SSB’sini http://lonca.gov.tr’den çıkarıp evrak ekine koymalıdır.
-Üretici firmanın SSB’sinin temin edilemediği durumlarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının http://lonca.gov.tr web adresinden üretici firmanın SSB’sinde yer alan ürünlerinin göründüğü ekran çıktısı eklenmelidir.
- İşletme tarafından YMB kapsamında Odaya verilen fatura, ürüne ait en son tarihli fatura olmalıdır.
- Eğer ürün mevzuatında geçen bir zorunluluk yoksa (İlaç ve diğer sağlık ürün ve gereçlerinde olduğu gibi) sevkiyat için yapılan koli ve ambalaj satış ve pazarlama maliyeti olduğu için ürün maliyetine dahil edilemez.
c) İşletme başvuru sırasında Oda’ya Ürün Reçetesi (ürünün üretiminde kullanılan tüm girdilerin yer aldığı liste) vermelidir. Ürün Reçetesi Ek.3-A listesiyle uyumlu olmalı.
2) EK.3-B Formunda Başvuru dosyasında Direkt ve Dolaylı işçilik giderlerini gösteren belge (veya belgeler) olmalıdır. (Dolaylı İşçilik neleri kapsar? Üretim faaliyetleri ile ilgili olmakla birlikte, belli bir mamulün maliyetine doğrudan yüklenemeyen işçilik giderleridir. (Örneğin; Üretim departmanı bakım yöneticilerinin ücretleri, üretim departmanı bakım personeli ücretleri gibi.)
3) EK.3-C Formunda Eğer genel giderler bölümüne, gider kalemleri yazıldıysa işletme tarafından bunların belgeleri Oda’ya verilmelidir. (Genel üretim giderleri: Elektrik, su, kira, ısınma gibi giderlerdir.)
4) EK.3-D formunda kontrol edilecek hususlar;
a) Oran YMB ile uyuşuyor mu?
b) Firmayı Temsil ve İlzama yetkili kişi belgesi sureti var mı ve bu belgede firma bilgileri İmza/kaşesi var mı?
c) SM, SMMM, YMM bilgileri, imza/kaşesi var mı?
d) Eksper bilgileri ve imzası var mı?
5) Hesaplama esas olarak birim üretim üzerinden yapılmalıdır. (YMB, makine için alınıyorsa bir makinenin maliyeti, un üretiyorsa 1 kg veya 1 torba (50 kg) un maliyeti, gözlük üretiyorsa bir gözlük maliyeti, kimyasal üretiyorsa 1 lt veya bir şişe kimyasal maliyeti gibi) Odaların esas itibariyle işletmeleri birim maliyete yöneltmesi esastır. Ancak standart muhasebe kurallarına uygun olması şartıyla dönemsel hesaplamalar da kabul edilebilir.
6) Fiili Üretim Miktarı: YMB hesabının yapıldığı döneme ait fiili üretim miktarı rakamı odaya imzalı/kaşeli olarak verilmelidir. Ayrıca bir önceki yılın işletme cetvelindeki fiili üretim miktarını gösteren belge de Oda’ya imzalı kaşeli olarak verilmelidir.
7) Üretim Akış Çizelgesi: Ürüne ait üretim aşamalarını gösteren çizelge üretici tarafından hazırlanıp imzalı/kaşeli odaya verilmelidir.
8) Dağıtım Anahtarı: Her YMB için SM/SMMM/YMM tarafından hesaplamanın nasıl yapıldığına dair "SM/SMMM/YMM Ürün Maliyet Hesabı Açıklama Notu" yazılmalıdır. Eğer işletmede birden fazla ürün üretiliyorsa Açıklama Notunda mutlaka "Dağıtım Anahtarı" konusunda bilgi verilmelidir. Bu belge SM/SMMM/YMM tarafından imzalı/kaşeli olmalıdır.
9) Yerli Malı Belgesi Mali Verileri İnceleme İzin Belgesi. Bu belge işletme tarafından imzalanıp başvuru esnasında Odaya teslim edilmelidir.
Yardımcı Bilgiler:
YERLİ KATKI ORANI HESAP CETVELİ (YKOHC) İÇİN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Yerli Malı Belgesi Mali Verileri İnceleme İzin Belgesi
Yerli Malı Tebliği (SGM 2014/35)
TOBB Yerli Malı Belgesinin Düzenlenmesine İlişkin Uygulama Esasları
Yerli Malı Belgesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yerli Malı Belgesi İçin Taahhütname
Yerli Katkı Oranı Hesap Cetveli
KİK Orta ve Yüksek Teknolojili Sanayi Ürünleri Listesi
Eurostat Teknoloji Sınıflamaları Listesi
Yerli Malı Tebliği (SGM 2014/35)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (SGM 2017/5)
İletişim:
Belgelendirme Müdürlüğü