Yabancı Uyruklu Gerçek Kişi Kuruluş
Mersis sisteminde kaydı bulunmayan yabancı gerçek kişiler için "Pasaport Tanımlama Formu" hazırlanması, yabancı tüzel kişiler için "Yabancı Dış Tüzel Kişilik Tanımlama Formu" ve dayanak evraklar ile birlikte yeni kayıt birimine müracaat gereklidir.
- Gerçek Kişiler için Oda Kayıt Beyannamesi (Kayıt olacak kişi tarafından imzalanmış),
- Dilekçe (Kayıt olacak kişi tarafından imzalı),
- Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 24.maddesine göre düzenlenmiş taahhütname (Kayıt olacak kişi tarafından imzalı),
- Tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti (1 adet asıl),
- Varsa T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alınan oturma veya çalışma izin belgesinin noter onaylı örneği (1 adet asıl),
- Fotoğrafı (1 adet),
- Ticaret unvanı altında Ticaret Sicili Müdürlüğü Huzurunda Düzenlenmiş İmza Beyanı, (Islak imzalı - 1 adet asıl),
- Vergi levhası ve yoklama tutanağı fotokopisi,
- Gerçek kişi, yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşı ise;
Bulunduğu ülkenin oturma veya çalışma izin belgesinin apostil veya konsolosluk onaylı aslı ve noter onaylı tercümesi veya yabancı ülkedeki ikametgâh adresini gösterir T.C. Nüfus Müdürlüğünden alınmış belge, (1 adet asıl), - Gerçek kişi, çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybetmiş ise;
Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişilere tanınan hakların kullanılmasına ilişkin belgenin noter onaylı örneği (1 adet asıl ), - Türkiye'de herhangi bir amaçla en az altı ay süreli yabancılara mahsus ikamet tezkeresi alan yabancılar için yabancı kimlik numarasını gösterir noter veya T.C. Nüfus Müdürlüğü'nden onaylı evrak (1 adet asıl).
Ticaret sicil müdürlüğü nezdinde yapılacak imza beyanı tasdik işlemlerinde;
Kimlik belgelerinin (Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, ve noter onaylı Türkçe tercümeli pasaport aslı gibi) yıpranmamış olması ve kimlikte bulunan fotoğrafın güncel nitelikte olması gerekmektedir.
Yabancı uyruklu vatandaşlara düzenlenecek imza beyannamelerinde kişilerin yeminli tercüman ile birlikte yeminli tercüman tutanağının aslını ibraz etmeleri gerekmektedir.
Dijital imza: Yeni kimlik kartı ile yetkili olarak eklenen kişilerin imza örnekleri elektronik ortamda NVİ’den alınarak MERSİS veri tabanına kaydedilebildiğinden, yeni kimlik kartı kullanan yetkililerinin imza beyanı vermesine gerek yoktur.
Yetki kabul: şirket/işletme adına imzaya yetkili olan kişilerin yetki kabul işlemleri MERSİS “Yetki Kabul İşlemleri” modülünden yapılmalıdır.