Yabancı Uyruklu Şirketin Türkiye'de İkinci ve Daha Sonraki Açacağı Şubeler

Mersis sisteminde kaydı bulunmayan yabancı gerçek kişiler için "Pasaport Tanımlama Formu"  hazırlanması, yabancı tüzel kişiler için "Yabancı Dış Tüzel Kişilik Tanımlama Formu"  ve dayanak evraklar ile birlikte yeni kayıt birimine müracaat gereklidir.

1. Tüzel Kişiler için Oda Kayıt Beyannamesi (Şirket yetkilileri tarafından imzalanmış),
  2. Dilekçe (Şirket yetkilileri tarafından imzalanmış),
  3. Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 24.maddesine göre düzenlenmiş taahhütname (Şirket yetkilileri tarafından imzalanmış),
  4. Türkiye'de açılmış olan ilk şubenin kayıtlı olduğu Ticaret Sicili Müdürlüğünden onaylı, ana sözleşme ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi,
  5. Türkiye'de açılmış olan ilk şubenin kayıtlı olduğu Ticaret Sicili Müdürlüğünden onaylı, kuruluşundan itibaren şube açılışına kadar geçen süre içerisinde yapılan tüm değişikliklere ait belgeler ve bunların yayınlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazeteleri (Tarih sırasına göre),
  6. Şube açılışına ilişkin şirketin yetkili organı tarafından alınan kararın noter onaylı tercüme edilmiş örneği (1 asıl),
    a) Merkezin yetkili organı şube açma kararı alması halinde;
    (Bu kararda; şube unvanı, şubenin adresi, şubeyi temsile yetkililerin (Adı, Soyadı, Vatandaşlığı, Yerleşim Yeri, Temsil şekli,), tahsis edilmiş ise şubeye ayrılmış sermaye, yalnız şubeye ilişkin olan özel hükümler açıkça belirtilecek)
    (Kararın aslı ve çevirisi yapılmış iki nüshası, bu belgenin, şirketin tabi bulunduğu ülkedeki noterler tarafından ve o ülkedeki Türk Konsolosluğu veya Türkiye'deki Dışişleri Bakanlığı tarafından ya da Yabancı Resmi Belgelerin Tasdiki Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış ve bunların noterden onaylı Türkçe çevirilerinin de yaptırılmış olması gerekir.)
    b)Merkez Şubenin yetkili organının şube açma kararı alması halinde; (Merkez şubenin şube açma konusunda merkezden yetkilendirilmiş olması ve bu yetkilendirme kararının (Noter onaylı nüshası 1 adet) ibrazı gerekmektedir.)
  7. Türkiye vekili için düzenlenen noter onaylı vekâletname örneği (1 adet asıl),
  8. Şube yetkililerinin;
    T.C. uyruklu ise;
    T.C. Kimlik numarasını gösterir nüfus cüzdanı fotokopisi (1 adet),
    Yabancı uyruklu ise;
    a) Tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti (1 adet asıl),
    b) Varsa T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alınan oturma veya çalışma izin belgesinin noter onaylı örneği (1 adet asıl).
    Türkiye'de herhangi bir amaçla en az altı ay süreli yabancılara mahsus ikamet tezkeresi alan yabancılar için;
    a)Yabancı kimlik numarasını gösterir noter veya Nüfus Müdürlüğü'nden onaylı evrak (1 adet fotokopi),
    b) Şube temsilcilerinin fotoğrafı (1 adet),
  9. Şube Yetkilisine Ait Şube Unvanı Altında Müdürlüğümüzde veya Müdürlüğümüze Gönderilmek Üzere Diğer Sicil Müdürlüklerinde Ticaret Unvanı Altında Düzenlenmiş İmza Beyanı ya da Ticaret Unvanı Altında Noterde Düzenlenmiş İmza Beyannamesi.

Ticaret sicil müdürlüğü nezdinde yapılacak imza beyanı tasdik işlemlerinde;
Kimlik belgelerinin (Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, ve noter onaylı Türkçe tercümeli pasaport aslı gibi) yıpranmamış olması ve kimlikte bulunan fotoğrafın güncel nitelikte olması gerekmektedir.
Yabancı uyruklu vatandaşlara düzenlenecek imza beyannamelerinde kişilerin yeminli tercüman ile birlikte yeminli tercüman tutanağının aslını ibraz etmeleri gerekmektedir.

Dijital imza: Yeni kimlik kartı ile yetkili olarak eklenen kişilerin imza örnekleri elektronik ortamda NVİ’den alınarak MERSİS veri tabanına kaydedilebildiğinden, yeni kimlik kartı kullanan yetkililerinin imza beyanı vermesine gerek yoktur.