Dernek İşletmeleri Kuruluş
Mersis sisteminde kaydı bulunmayan dernek kaydının tanımlanması için "Dernek Kaydı Tanımlama Dilekçesi" hazırlanması ve dayanak evraklar ile birlikte yeni kayıt birimine müracaat gereklidir.
- Tüzel Kişiler için Oda Kayıt Beyannamesi (İşletme temsilcileri tarafından imzalanmış),
- Dilekçe (İşletme temsilcileri tarafından imzalanmış),
- Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 24.maddesine göre düzenlenmiş taahhütname (İşletme temsilcileri tarafından imzalanmış),
- Derneğin yetkili organı tarafından alınan işletmenin açılışına ilişkin noter onaylı karar örneği ( 1 asıl),
Bu kararda; işletmenin unvanı, temsilcileri (Uyruğu, T.C. Kimlik No, ikamet adresleri yazılı olarak), temsilin şekli, adresi, varsa tahsis edilmiş sermaye ve işletme konusu açıkça belirtilecek. - İşletmenin açılışına dair kararı alan organın görev süresinin dolmadığını teyit eden en son seçim veya atamaya ilişkin genel kurul veya mütevelli heyeti kararı, (1 adet noter onaylı örneği)
- Dernek tüzüğü (1 adet asıl veya noter onaylı örneği)
- Derneğin faaliyette olduğunu gösteren resmi belge, (1 adet asıl)
- Ticari işletme kurulabilmesi için resmi bir makamın izni gerekiyor ise, izni gösteren yazı. Ticari işletmenin kurulabilmesi için resmi bir makamdan izin alınması gerekmiyor ise, ticari işletmenin kuruluşunun izne tabi olmadığına ilişkin dernek yetkilileri tarafından imzalanmış beyan dilekçesi. (1 adet asıl veya noter onaylı örneği)
- İşletme temsilcilerinin;
a) T.C. Kimlik numarasını gösterir nüfus cüzdanı fotokopisi (1 adet),
b) Fotoğrafı (1 adet),
c) Ticari işletmede temsile yetkili kılınan kişilerin ticaret unvanı altında Ticaret Sicili Müdürlüğü Huzurunda düzenlenmiş imza beyannamesi, - Dernek yönetimine seçilen Temsilci ve Yetkililerin T.C. Kimlik numarasını gösterir Kimlik Fotokopileri
Ticaret sicil müdürlüğü nezdinde yapılacak imza beyanı tasdik işlemlerinde;
Kimlik belgelerinin (Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, ve noter onaylı Türkçe tercümeli pasaport aslı gibi) yıpranmamış olması ve kimlikte bulunan fotoğrafın güncel nitelikte olması gerekmektedir.
Yabancı uyruklu vatandaşlara düzenlenecek imza beyannamelerinde kişilerin yeminli tercüman ile birlikte yeminli tercüman tutanağının aslını ibraz etmeleri gerekmektedir.
Dijital imza: Yeni kimlik kartı ile yetkili olarak eklenen kişilerin imza örnekleri elektronik ortamda NVİ’den alınarak MERSİS veri tabanına kaydedilebildiğinden, yeni kimlik kartı kullanan yetkililerinin imza beyanı vermesine gerek yoktur.
Yetki kabul: şirket/işletme adına imzaya yetkili olan kişilerin yetki kabul işlemleri MERSİS “Yetki Kabul İşlemleri” modülünden yapılmalıdır.