Skip to main content

Ticari İşletmelerin Limited Şirket - Anonim Şirket Türüne Dönüştürülmesi

Gerçek Kişi Ticari İşletmeler ; Ticaret Sicil Yönetmeliğinin 134. maddesinin 8 ve 9. fıkraları ve Türk Ticaret Kanununun 182 ila 193 üncü maddelerine göre tür değiştirmek suretiyle Anonim veya Limited Şirkete dönüşebilecektir.

  1. Dilekçe (Yetkili tarafından veya vekâleten imzalanmalı vekâletin aslı veya onaylı sureti eklenmelidir.)

  2. Şirket kuruluş dilekçesi (kurucuların tamamı tarafından imzalanmış).

  3. Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 24. maddesine göre düzenlenmiş taahhütname (şirketi temsile yetkili kılınan kişilerin tümü tarafından imzalanmış),

  4. Tür değiştiren ticari işletmeye sürekli özgülenmiş tapu, gemi ve fikri mülkiyet sicilleri ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal veya hakların listesi ve değerinin tespitinin ve işletmenin özvarlığının tespitinin yer aldığı YMM veya SMMM raporu ve YMM/SMMM faaliyet belgesi.  Raporda özel sicile bildirilecek malların tür değiştiren işletmeye sürekli özgülenmiş olduğu AÇIKÇA belirtilmelidir. (1 adet asıl(ekleriyle beraber) ve bildirim yapılacak merci sayısı kadar fotokopi(ekleriyle beraber) eklenmelidir.)

  5. Tür değişikliğine ve hazırlanan YMM/SMMM raporuna esas alınan tarihli, ticari işletme yetkilisi tarafından imzalanmış işletme bilançosu.

  6. Bildirimi yapılacak unsurlar ile ilgili olarak; tapu, gemi ve fikri mülkiyet sicilleri ile benzeri sicillerde kayıtlı bulunan mal veya hakların listesi, bunların kayıtlı bulunduğu siciller ile söz konusu mal veya hakların ilgili sicillerdeki kayıtlarına ilişkin bilgileri içeren beyan (1 asıl olmak üzere bildirim yapılacak merci sayısı kadar fotokopi eklenmelidir.)

  7. Söz konusu özel sicillere bildirim yapılması gereken mal veya hakların bulunmaması halinde; özel sicillere bildirim yapılması gereken mal veya hakların bulunmadığını içerir beyan ibraz edilmelidir.

  8. Firmanın merkezinin bulunduğu Müdürlüğümüzde veya başkaca ticaret sicili müdürlüğünde kayıtlı şubesi veya şubeleri bulunması halinde şube bilgi beyanı  imza edilerek evrak ekinde verilmesi gerekmektedir.

  9. Şube bulunmaması halinde, bulunmadığına ilişkin imzalı beyan verilmesi gerekmektedir.

  10. Kuruluşu Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı,

  11. Bir tüzel kişinin yönetim/müdürler kurulu üyeliğine seçilmesi halinde tüzel kişi ile birlikte tüzel kişi adına, tüzel kişi tarafından belirlenen bir gerçek kişinin adı, soyadı ve belirlemeye ilişkin noter onaylı yetkili organ kararı.

  12. Tüzel kişiler için Oda Kayıt Beyannamesi (Şirket yetkilileri tarafından imzalanmış) ile birlikte ATSO Merkez - Oda Sicil Müdürlüğü'ne ayrıca müracaat edilmesi gerekmektedir.

NOT: MERSİS’ten hazırlanmış şirket sözleşmesi ortaklar tarafından imzalanacaksa, ortaklar randevu saatinde ilgili birimde hazır bulunmalıdır. Sözleşme vekâleten imzalanacaksa, kuruluş/tür değişikliği yetkisi içeren ıslak imzalı vekâletnamenin ve vekâleten şirket sözleşmesini imzalayacak kişinin güncel nüfus cüzdanı ibrazı halinde ortakların Müdürlüğe gelmelerine gerek yoktur, vekâlet verilen kişinin gelmesi yeterlidir. Kurucunun veya vekilin Türkçe bilmemesi durumunda şirket sözleşmesinin Müdürlüğümüz huzurunda imzalanması esnasında yeminli bir tercüman bulundurulması zorunludur.

Anonim şirketlerce tutulması gereken yevmiye defteri, envanter defteri, defteri kebir, pay defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri, yönetim kurulu karar defteri ile damga vergisi defterinin sadece açılış onayları Müdürlüğümüzde yapılmaktadır.

Limited şirketlerce tutulması zorunlu olan yevmiye defteri, envanter defteri, defteri kebir, pay defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri ile var ise müdürler kurulu karar defterinin sadece açılış onayları Müdürlüğümüzde yapılmaktadır.

Dijital imza: Yeni kimlik kartı ile yetkili olarak eklenen kişilerin imza örnekleri elektronik ortamda NVİ’den alınarak MERSİS veri tabanına kaydedilebildiğinden, yeni kimlik kartı kullanan yetkililerinin imza beyanı vermesine gerek yoktur.

Yetki kabul: şirket/işletme adına imzaya yetkili olan kişilerin yetki kabul işlemleri MERSİS  “Yetki Kabul İşlemleri” modülünden yapılmalıdır.

Ticaret sicil müdürlüğü nezdinde yapılacak imza beyanı ve şirket sözleşmesi tasdik işlemlerinde;
Kimlik belgelerinin (Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi, ve noter onaylı Türkçe tercümeli pasaport aslı gibi) yıpranmamış olması ve kimlikte bulunan fotoğrafın güncel nitelikte olması ve sözleşmenin Müdürlüğümüz huzurunda imzalanması sırasında Müdürlüğümüze mutlaka ibraz edilmeleri gerekmektedir.
Yabancı uyruklu vatandaşlara düzenlenecek imza beyannamelerinde kişilerin yeminli tercüman ile birlikte yeminli tercüman tutanağının aslını ibraz etmeleri gerekmektedir,